• Таблети на ниски цени - промоция
КУПИ ТАБЛЕТ НА НИСКА ЦЕНА.ГОЛЯМ ИЗБОР НА ТАБЛЕТИ НА ВОДЕЩИ МАРКИ. ТАБЛЕТ С ANDROID, iOS, WINDOWS. ТАБЛЕТ С НАВИГАЦИЯ. ТАБЛЕТИ НА ИЗПЛАЩАНЕ. ГАРАНЦИЯ, НАЛИЧНОСТ, ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА.

Капацитивен или резистивен тъчксрийн?

23:29, 04 Октомври 2012 видяна 11676 пъти
3,09 / 5 (164 гласа)
Вие не сте гласували за тази новина


Не всички тъчскрийни са еднакви, така че ако сте решили да инвестирате стотици левове в таблет или смартфон, бихте искали да знаете разликите. Таблетите, които се предлагат на пазара са с два вида тъчскрийни: резистивен и капацитивен. Както се досещата всеки от тях притежава своите плюсове и минуси.

 

 


 

Резистивен тъчскрийн
Резистивните тъчскрийни са изградени от два слоя материал с разстояние помежду им. Когато натиснете външния екран, между двата слоя се осъществява допир и контакт, като по този начин се регистрира докосване. Тъй като системата работи чрез натиск този екран може да се активира с най-различни предмети различни от човешки пръст - стилус (писалката вървяща в комплект с много от устройствата), молив, кибритена клечка, нокът, можете да работите дори когато сте с ръкавици и също така не се влияе от влагата. Това прави резистивните тъчскрийни удобни за писане на ръка и други функции, изискващи прецизност. Тези екрани са също така за предпочитане при по-студено време, когато потребителите на таблета или смартфона ще носят ръкавици. Резистивните тъчскрийни са също така и много по-евтини от капацитивните.
Недостатъците на резистивните тъчскрийни включват - невъзможността им да поддържат мулти-тъч функционалност (използването на два или повече пръста на ръката по едно и също време), образът е много лош под директна слънчева светлина и имат по-малка трайност. Външният слой на резистивния тъчскрийн е направен от мек, гъвкав материал, който може да бъде повреден много по-лесно от стъкло. Също така от време на време се нуждае от рекалибриране.


 

(начин на действие на резистивен тъч-скрийн)

 

Капацитивен тъчскрийн
Капацитивният тъчскрийн регистрира докосване, когато осъществи контакт с проводящ материал (проводник) – какъвто е човешкият пръст. Като такъв, капацитивният тъчскрийн е високо отзивчив, тъй като не изисква никакъв натиск, за да отчете докосване. Дори и най-лек допир ще активира екрана. Капацитивните тъчскрийни могат да използват стъкло за предния си панел, което ги прави много издръжливи, лесни за чистене и устойчиви на драскане. Капацитивните тъчскрийни също така могат да изпълняват мулти-тъч жестове. Като цяло се смята, че тези екрани имат по-голяма бързина на действие и са способни да Ви предоставят възможност за по-бързо писане. Въпреки всичко съществува недостатъкът, че може да сте натиснали даден бутон по дисплея, без дори да сте се усетили. Размерите на клавиатурата и пространството между бутоните със сигурност ще засегне точността на писане, но с времето се привиква. Капацитивните тъчскрийни могат да бъдат използвани с протектор за екрана, за да ги запазите чисти и без драскотини.
Недостатъкът на капацитивните тъчкскрийни идва с точността. Повечето от тях не отговарят на предмет различен от гол човешки пръст, следователно не работят с нокът, когато носите ръкавици или Ви е необходим специален стилус (писалка) пригоден за работа с резистивен тъчскрийн. Тъй като пръстите са значително по-дебели от стилус, това прави писането на ръка и други функции изискващи прецизност трудни. Капацитивните екрани са и доста по-скъпи.
 

(начин на действие на капацитивен тъч-скрийн)

 

Кое да изберем?
Производителите на таблети и смарфони вече масово използват в устройствата си капацитивните тъчскрийни. Резистивните екрани не са толкова прецизни, по-бавни са и изискват по-силен натиск на виртуалните бутони. Те обаче имат едно основно предимство – могат да бъдат използвани и когато носите ръкавици. Най-новите капацитивни екрани обаче притежават настройка на силна чуствителност, което означава, че ще можете да ги употребявате и с ръкавица. Много от специалистите са мнение, че резистивните екрани са минало, а бъдещето принадлежи на капацитивните. Действително капацитивните тъчскрийни са по-надеждни, по-здрави, поддържат мулти-тъч функционалност, нямат нужда от периодично калибриране и по-точно определят координатите на докосването. Скептиците изтъкват, че за действия изискващи прецизност като писане, чертане и др. не може да се използва стилус (писалка) при капацитивните екрани. Но вече на пазара съществуват специални стилуси с елекрически капацитет, създадени за работа с капацитивен тъчскрийн. И така заключението е, че макар и по-скъпи капацитивните екрани са по-надеждни, по-разпространени и в постоянен процес на обновление и развитие, следователно те са бъдещето на таблетите и смартфоните.


Напиши коментар

« Обратно към блога
  
 
 
 
 

 

 

 

Доставка

Доставката на всички артикули се извършва в рамките на 24 часа.
gps навигация

Плащания

Плащането се извършва чрез НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ или БАНКОВ ПРЕВОД

gps за камион

Отстъпки

За покупки над 2 броя има отстъпки, които се определят индивидуално.

gps навигация leos

Контакти с нас

MTEL - 0889 444 002
GLOBUL – 0897 82 32 32
VIVACOM - 0876 82 32 32
office@iskamtablet.com